Όσο η τεχνολογία εξελίσσετε τόσο η καθημερινότητα μας αλλάζει! Η δική μου γενιά βίωσε τις μεγαλύτερες αλλαγές.. Θυμάμαι πιτσιρίκα να κάνω πάρτι και μετά να ανοίγω τα δώρα μου με αγωνία. Τα περισσότερα από αυτά ήταν βιβλία! Προσωπικά ήταν η καλύτερη επιλογή. Εάν κάποιο δε προερχόταν από σειρά βιβλίων, φρόντιζα να τα αγοράσω όλα. Δεν ήταν θέμα κτητικότητας… περισσότερο τελειομανίας. Έπειτα τα βιβλία ποτέ δεν τα διάβαζα μόνο μια φορά.
Σιγά αλλά σταθερά η τεχνολογία εξελίχθηκε. Οι βιβλιοθήκες αντικαταστάθηκαν από σκληρούς με μεγάλη χωρητικότητα και τα βιβλία έγιναν σε μορφή pdf…
Το βιβλίο είναι υλικός ή μη φορέας γραπτού, εικαστικού, ηχητικού, ή μηδενικού περιεχομένου. Παγκοσμίως σήμερα ως βιβλίο εννοείται η συνηθέστερη κατηγορία έντυπου αντικειμένου, στο οποίο απαντάται εξώφυλλο και περιεχόμενο σε συγκεκριμένο αριθμό συνδεδεμένων τεμαχίων χαρτιού. Βιβλίο αποκαλείται επίσης το σύνολο του περιεχομένου του αντικειμένου αυτού ως πνευματικό έργο.
Το pdf είναι η συνηθέστερη μορφή που απαντάτε το ηλεκτρονικό βιβλίο "e-book". Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ένα σύνολο πληροφοριών που εμφανίζονται σε ψηφιακή μορφή των οποίων το περιεχόμενο και η μορφή προσομοιάζουν το έντυπο βιβλίο. Δημιουργείται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή σχετικών ψηφιακών συσκευών και σε διάφορα λειτουργικά συστήματα.
Αφού διαβάσαμε τι περίπου είναι και τα δύο ας μιλήσουμε για τις διαφορές του βιβλίου με το ηλεκτρονικό βιβλίο. (οι πληροφορίες προέρχονται από http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF )
Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου σε σχέση με το έντυπο είναι :
• Πρακτικοί λόγοι όπως η εξοικονόμηση χώρου και η ευκολία αναζήτησης
• Ελάχιστο έως μηδενικό κόστος παραγωγής και διάθεσης
• Ελάχιστο έως μηδενικό κόστος αναπαραγωγής
• Ελάχιστος όγκος μεταφοράς, αποθήκευσης και έκθεσης
• Οικολογικό λόγω της ανυπαρξίας υλικού μέσου πλην του φορέα διάθεσής του
• Απουσία φθοράς λόγω της άυλης υπόστασης του
• Ευκολότερη και ταχύτερη αναζήτηση, ολική ή μερική επεξεργασία και αναπαραγωγή (αναλόγως της άδειας χρήσης)
• Ευκολότερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό, ακόμα και σε σπάνια έργα
• Ευκολότερη πρόσβαση στη διάθεση και γνωστοποίηση των έργων τους από εντύπως ανέκδοτους ή απέχοντες δημιουργούς
• Δυνατότητα επισύναψης σχετικού οπτικοακουστικού υλικού στο έργο
• Δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και σχολιασμού με εκδότες, αναγνώστες και σχετικά φυσικά και νομικά πρόσωπα
• Δυνατότητα άμεσου και ολικού κέρδους των εμπλεκομένων (δημιουργών, εκδοτών) χωρίς την απόδοση κερδών σε τυπογράφους, διανομείς, βιβλιοπωλεία και εκθετήρια.
Τα μειονεκτήματα του ηλεκτρονικού σε σχέση με το έντυπο είναι :
• Το μηδενικό κόστος παραγωγής και διάθεσης είναι δυνατό να ανατρέψει το εργασιακό και λειτουργικό γίγνεσθαι της εκδοτικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας καθώς και των εμπλεκόμενων δικτύων διανομής
• Κίνδυνος αλλοίωσης της αναγνωστικής κουλτούρας καθώς, κατά κοινή ομολογία, η αισθητική απόλαυση ενός βιβλίου δεν περιλαμβάνει μόνο την ανάγνωση του έργου αλλά και την αναζήτησή του, την απόκτηση, την αφή και την οσμή του χαρτιού, το ξεφύλλισμα, την προσοχή του από φθορά, την ταξινόμηση και τοποθέτηση, το περιβάλλον ανάγνωσης, το δανεισμό και σχολιασμό σε οικείους
• Το έντυπο βιβλίο μεταφέρεται και διαβάζεται εύκολα εν αντιθέσει με το ηλεκτρονικό το οποίο για να αναπαράγει την ανάγνωση στο ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς και σελίδων ενός έντυπου βιβλίου απαιτεί χρήση ογκωδέστερου υλικού φορέα (σταθερός ή φορητός υπολογιστής, iPad κλπ)
• Καταστρέφεται εύκολα και ολοσχερώς με την καταστροφή του φορέα διάδοσης (αποθηκευτικά μέσα RAM και ROM, Η/Υ, κλπ) εν αντιθέσει με το έντυπο βιβλίο το οποίο μπορεί να διασωθεί ολικά ή έστω τμηματικά ακόμα και από φυσικές καταστροφές.
• Αισθητικά και πραγματιστικά, η βιβλιοθήκη υπερέχει ενός απλού φακέλου αρχείων σε κάποιο ψηφιακό φορέα.
• Η ευκολία αναπαραγωγής και ενδεχόμενης επεξεργασίας ενός ηλεκτρονικού βιβλίου δημιουργεί τον κίνδυνο καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων, αλλοίωσης του πρωτότυπου, άνευ αδείας ή συναινέσεως κάρπωση υλικών ή ηθικών κερδών
• Η αμεσότητα και ευκολία επικοινωνίας και σχολιασμού του έργου και του δημιουργού από τους αναγνώστες μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και κακεντρεχώς στηλιτευτικά για τον ίδιο.
Οπότε τι θα επιλέγατε εσείς? Συμφωνώ ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο υπερέχει σε σχέση με το έντυπο αλλά.. και πάλι επιλέγω το έντυπο. Δεν είναι γιατί με κουράζει να διαβάζω από τον υπολογιστή, δεν είναι γιατί με ένα μπλοκάρισμα στο σύστημα μπορώ να χάσω όλα τα αρχεία μου, δεν είναι γιατί είναι κάτι καινούργιο και το σνομπάρω.. Είναι ότι ποτέ δεν θα φτάσει την αίγλη του έντυπου βιβλίου.. την αγωνία καθώς γυρίζεις τις σελίδες να διαβάσεις παρακάτω, τους αυτοσχέδιους σελιδοδείκτες, τη μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου, την σειρά που τα τοποθετείς στη βιβλιοθήκη σου, το κάθε ένα από αυτά έχει ξεχωριστή σημασία στη ζωή σου! Ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο..όχι μόνο από το περιεχόμενό του αλλά και από το τι αντιπροσωπεύει.. πότε εκδόθηκε, με ποια μέσα, πως διασώθηκε, ποια έκδοση είναι.
Η τεχνολογία μπορεί να εξελίσσετε αλλά κάποιες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου